Kulki ryżowo-bakaliowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1928
Składniki:
- 400 g bakali z rodzynkami
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Bakalie przesypać na sito i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zasypać brązowym cukrem, szczyptą soli, następnie zalać 4 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać i posiekanymi wcześniej bakaliami. Z całości uformować ręcznie male kulki i obtoczyć je wiórkami kokosowymi. Gotowe podawać z mlekiem.
Komentarze (1)
Idealne na sylwestrową imprezę. ;)