Polędwica z sarny z sosem kurkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 13320
Składniki:
- 0,5 kg polędwicy z sarny
- 0,5 kg ziemniaków
- 100 ml czerwonego wina słodkiego
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory koktajlowe
- 1 główka czerwonej sałaty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na sos kurkowy:
- 150 g śmietany kremówki
- 1 szklanka bulionu z grzybów
- 30 g kurek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżka mąki
- biały pieprz
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Polędwicę z sarny dokładnie umyć, osączyć z wody, natrzeć białym pieprzem oraz solą, obłożyć pokrojonym drobno czosnkiem, zawinąć w folie spożywczą i włożyć na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, czosnek wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, zeszklić, dodać mięso sarny i zrumienić z każdej strony. Do mięsa wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia należy łyżeczką podlewać mięso winem. Uduszone mięso przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc razem z pokrojoną drobno natką pietruszki i dodać do mięsa.
Przygotować sos kurkowy: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Następnie zostawić 1 szklankę bulionu, grzyby przecedzić. Rozpuścić masło na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać kurki, zalać bulionem z grzybów i dusić pod przykryciem około 5 minut na małym ogniu. Dodać do tego śmietanę, łyżkę mąki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowym sosem polać polędwicę z sarny. Czerwona sałatę dokładnie opłukać i dodać do całości. Ziemniaki udekorować całymi pomidorami.
Przygotować sos kurkowy: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Następnie zostawić 1 szklankę bulionu, grzyby przecedzić. Rozpuścić masło na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać kurki, zalać bulionem z grzybów i dusić pod przykryciem około 5 minut na małym ogniu. Dodać do tego śmietanę, łyżkę mąki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowym sosem polać polędwicę z sarny. Czerwona sałatę dokładnie opłukać i dodać do całości. Ziemniaki udekorować całymi pomidorami.
Komentarze (0)