Kotlety ryżowe z szafranem, jabłkiem i kurkumą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1140
Składniki:
- 250 g ryżu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki masła
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta suszonego szafranu
- sól
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę do miski i zasypać go cukrem waniliowym. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę, szafran i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać z pokrojonymi wcześniej jabłkami z cukrem waniliowym. Z całości uformować ręcznie kotlety. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego przygotowane kotlety. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)