Kotlety ryżowe z szafranem, jabłkiem i kurkumą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1140
Kotlety ryżowe z szafranem, jabłkiem i kurkumą
fot. Foodista / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę do miski i zasypać go cukrem waniliowym. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę, szafran i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać z pokrojonymi wcześniej jabłkami z cukrem waniliowym. Z całości uformować ręcznie kotlety. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego przygotowane kotlety. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów