Risotto z szafranem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3336
Risotto z szafranem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego szafranu
  • 0,5 szklanki białego wina półsłodkiego
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na dużej patelni Do zeszklonej cebuli wyspać ryż i smażyć przez 30 sekund. Potem wlać do tego białe wino, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny i gotować do miękkości ryżu. Szafran mielony wymieszać z oliwą z oliwek, po czym dodać do całości i zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku solą, suszonym szafranem, wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów