Risotto z szafranem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3336
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego szafranu
- 0,5 szklanki białego wina półsłodkiego
- 0,5 kostki masła
- szczypta suszonego szafranu
- sól
Opis przygotowania:
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na dużej patelni Do zeszklonej cebuli wyspać ryż i smażyć przez 30 sekund. Potem wlać do tego białe wino, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny i gotować do miękkości ryżu. Szafran mielony wymieszać z oliwą z oliwek, po czym dodać do całości i zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku solą, suszonym szafranem, wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)