Babka wielkanocna

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3618
Babka wielkanocna
fot. Dobromila (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 40 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 25 dag masła roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • aromat do ciasta
  • 10 dag rodzynków
  • 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej
  • bułka tarta
  • sól

Opis przygotowania:

Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na puszystą pianę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku, aż zużyjemy wszystkie. Dodajemy też odrobinę soli, mąkę, aromat do ciasta, wlewamy do tego tyle mleka, aby ciasto było dość gęste. Do ciasta wsypujemy posiekaną skórkę pomarańczy i rodzynki, które należy obtoczyć w mące. Całość dobrze wymieszać, wlać do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy babkę w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut. Po upieczeniu babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów