Kotlety mielone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5150
Składniki:
- 30 dkg mięsa mielonego
- 2 suche kromki chleba
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- natka zielonej pietruszki
- 1 marchew
Opis przygotowania:
Namoczyć kromki w mleku, kiedy zmiękną wyciągnąć z mleka i odcisnąć w ręku. Przygotować mięso mielone, dodać do niego odciśnięte kromki, wbić całe jajko. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wyrobić. Wysypać bułkę tartą na talerz. Z wyrobionych składników formować w ręku kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć uformowane kotlety. Kotlety zrumienić z obu stron. Gotowe kotlety przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki i krążkami marchewki.
Komentarze (1)
No nareszcie normalny przepis bez udziwnień ;-)