Kotlety mielone z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9710

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g ryżu
  • 300 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml bulionu
  • 150 ml śmietany
  • 1 cytryna

Opis przygotowania:

Ryż ugotuj w 300 ml bulionu i ostudź. Uduś na łyżce masła posiekaną cebulę. Ryż, cebulę, jajko, sól oraz pieprz dodaj do mięsa i dokładnie wyrób. Uformuj kotlety, obtocz w mące, zrumień na tłuszczu, zalej 250 ml bulionu i duś pod przykryciem 5 minut. Następnie wlej śmietanę, wciśnij sok z cytryny i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z duszonymi buraczkami lub szpinakiem.
Smacznego.

Autor: plateau

2 komentarze

to raczej klopsy z ryzem ma nie kotlety mielone

Podobne przepisy