Mielone z niespodzianką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3251
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 bułka
- średnia cebula
- sól
- pieprz
- 10 dkg sera żółtego
- 10 dkg szynki wędzonej lub innej wędliny
- 3-4 kawałki papryki konserwowej lub 1 ogórek konserwowy
- 1 jajko i bułka tarta
- keczup
- ser żółty
- plasterki
- tłuszcz do smażenia.
Opis przygotowania:
Bułkę namoczyć, odcisnąć dodać do mięsa, cebulę drobno pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Całość podzielić na porcje jak na mielone. Uformować cienkie placki. Ser, szynkę i paprykę pokroić w kostkę układać na placuszkach z mięsa, całość zrolować lub położyć drugi placuszek zlepić brzegi i uformować owalny kotlet. Rozbić jajko widelcem kotlety panierować w jajku i tartej bułce. Kotlety zrumienić z obydwu stron następnie zmniejszyć ogień przykryć patelnię i smażyć jeszcze 20-25 minut, w zależności od wielkości kotlecików, pod koniec smażenia zrobić kleks z keczupu na każdym kotlecie położyć plasterek sera żółtego przykryć patelnię na około 3 minuty. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Komentarze (4)
Bardzo smakowite Poleam
Cieszę się że smakowało, Pozdrawiam
super,przepis!!!!
Miło mi że smakowało!