Kotlety chlebowe z jajkiem i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1838
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia w plastrach
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 6 kromek pszennego chleba bez skórek
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Przygotować kotlety: kromki chleba pszennego podzielić na małe kawałeczki, przełożyć do miski i wsypać do tego bułkę tartą. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajka, wlać 1 łyżkę oleju, doprawić całość do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na rozgrzanym mocno oleju na patelni na średnim ogniu do czasu, aż się zarumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na kotlety chlebowe, a na to położyć plastry wędzonego łososia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią całość. Kapary osączyć z zalewy i dodać je do potrawy.
Komentarze (0)