Kotlety chlebowe z jajkiem i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1838
Kotlety chlebowe z jajkiem i łososiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 6 kromek pszennego chleba bez skórek
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Przygotować kotlety: kromki chleba pszennego podzielić na małe kawałeczki, przełożyć do miski i wsypać do tego bułkę tartą. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajka, wlać 1 łyżkę oleju, doprawić całość do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na rozgrzanym mocno oleju na patelni na średnim ogniu do czasu, aż się zarumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na kotlety chlebowe, a na to położyć plastry wędzonego łososia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią całość. Kapary osączyć z zalewy i dodać je do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów