Szaszłyki ryżowo-chlebowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1502
Składniki:
- 4 kromek czerstwego chleba
- 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mleka 2%
- sól
Opis przygotowania:
Kromki chleba pozbawić skórek, przełożyć je do miski, zalać mlekiem i pozostawić do nasiąknięcia przez 15 minut. Po tym czasie chleb odcedzić i odcisnąć ręcznie z nadmiaru mleka. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ugotowanego ryżu. Do składników w rondlu dodać odciśnięty wcześniej chleb, po czym całość utłuc tłuczkiem na jednolitą masę i uformować z tego małe kotlety ręcznie. Uformowane kotlety, nadziać na patyczki szaszłykowe i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, wysmarować sosem chili i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)