Szaszłyki ryżowo-chlebowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1502
Szaszłyki ryżowo-chlebowe
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromek czerstwego chleba
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mleka 2%
  • sól

Opis przygotowania:

Kromki chleba pozbawić skórek, przełożyć je do miski, zalać mlekiem i pozostawić do nasiąknięcia przez 15 minut. Po tym czasie chleb odcedzić i odcisnąć ręcznie z nadmiaru mleka. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ugotowanego ryżu. Do składników w rondlu dodać odciśnięty wcześniej chleb, po czym całość utłuc tłuczkiem na jednolitą masę i uformować z tego małe kotlety ręcznie. Uformowane kotlety, nadziać na patyczki szaszłykowe i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, wysmarować sosem chili i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów