Kotlet mielony z fasolą i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2549
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 40 g mięsa mielonego
- 40 g zielonej fasoli
- 2 kromki czerstwego chleba
- 1 cukinia
- 1 cebula
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- 1 jajko
- sól
- maggi
Opis przygotowania:
Chleb namoczyć w wodzie, po czym odcisnąć, przemielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Do mięsa wbić jajko i pokrojoną drobno cebulę. Doprawić pieprzem solą, maggi, wymieszać i uformować kotlety w ręku. Rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć kotlety z obu stron i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić na ćwiartki, smażyć w głębokim oleju na złoty kolor i przełożyć na talerz. Fasolę pozbawić końcówek, pokroić na duże kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do ziemniaków. Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, lekko posolić i dodać do całości.
Komentarze (0)