Indyk mielony z żurawiną, warzywami i ananasem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2968
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 40 g ziemniaków
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 20 dag białej kiełbasy
- 15 dag wędzonego boczku
- 15 dag brukselki
- 5 dag rodzynek
- 4 plastry ananasa
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 4 łyżki oleju
- 1 kalafior
- 1 słoiczek żurawiny w zalewie
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Piersi z indyka oprószyć pieprzem, solą, ugotować do miękkości, odcedzić, zmiksować razem z rodzynkami i wyłożyć obok ziemniaków. Kiełbasę pokroić na małe kawałki, zawinąć w plastry boczku, upiec na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni, po czym wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, dodać do niego pokrojoną w plastry marchew, fasolę szparagową, brukselkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną na części pietruszkę i ananasa, zrumienić i przełożyć na talerz. Całość udekorować żurawiną z zalewą.
Komentarze (0)