Indyk mielony z żurawiną, warzywami i ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2968
Indyk mielony z żurawiną, warzywami i ananasem
fot. Jason Cartwright / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z indyka
  • 40 g ziemniaków
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 15 dag brukselki
  • 5 dag rodzynek
  • 4 plastry ananasa
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kalafior
  • 1 słoiczek żurawiny w zalewie
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Piersi z indyka oprószyć pieprzem, solą, ugotować do miękkości, odcedzić, zmiksować razem z rodzynkami i wyłożyć obok ziemniaków. Kiełbasę pokroić na małe kawałki, zawinąć w plastry boczku, upiec na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni, po czym wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, dodać do niego pokrojoną w plastry marchew, fasolę szparagową, brukselkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną na części pietruszkę i ananasa, zrumienić i przełożyć na talerz. Całość udekorować żurawiną z zalewą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów