Koszyczki z boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2460
Składniki:
- 250 g wędzonego boczku w plastrach
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej, ostrej papryki chili
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Pomidory oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki, a pomidory w duża kostkę. Plastry boczku oprószyć z jednej strony mielona papryką. Następnie na małe, okrągłe foremki do ciastek nałożyć aluminiową folię do grilla. Na folię nałożyć plastry wędzonego boczku tworząc "koszyk", przekładając je jeden pod drugim (strony boczku posypane papryką mają być wyłożone na folii, a góra nieposypana ). Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na rumiany kolor. Upieczony boczek wyjąć z piekarnika, ściągnąć z folii oraz foremek i przełożyć na tackę. Na to wyłożyć pokrojony wcześniej szpinak i oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego. Wszystko wysmarować majonezem i dodać do tego pokrojone pomidory.
Komentarze (0)