Kolorowe sushi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2345
Składniki:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 30 g wędzonego tuńczyka
- 30 g surowego tuńczyka
- 30 g wędzonego łososia
- 30 g surowego łososia
- 4 mrożone krewetki tygrysie
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 liście sałaty
- 2 łyżki cukru
- 2 dojrzałe awokado
- 2 szklanki kleistego ryżu
Opis przygotowania:
Awokado, sałatę oraz ryby umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ w drobną kostkę. Sałatę przełożyć na tacę. Wszystkie ryby pokroić w cienkie plastry ostrym nożem. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, po czym gotować na małym ogniu do czasu, aż woda całkowicie wyparuje. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Ocet ryżowy zmieszać z cukrem i szczyptą soli, podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru (ale nie gotować), potem ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z ryżem. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i drobno pokroić. Pokrojone połączyć z częścią wymieszanego ryżu w małe kulki i nakryć plastrami wędzonych ryb. Pokrojone awokado zmieszać z drugą połową wymieszanego ryżu, uformować małe kulki i nakryć plastrami surowych ryb. Całość przełożyć na sałatę. W osobnej miseczce podać ciemny sos sojowy.
Komentarze (0)