Kolorowe sushi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2345
Kolorowe sushi
fot. TummyRumble / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 g wędzonego tuńczyka
  • 30 g surowego tuńczyka
  • 30 g wędzonego łososia
  • 30 g surowego łososia
  • 4 mrożone krewetki tygrysie
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 liście sałaty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 szklanki kleistego ryżu

Opis przygotowania:

Awokado, sałatę oraz ryby umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ w drobną kostkę. Sałatę przełożyć na tacę. Wszystkie ryby pokroić w cienkie plastry ostrym nożem. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, po czym gotować na małym ogniu do czasu, aż woda całkowicie wyparuje. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Ocet ryżowy zmieszać z cukrem i szczyptą soli, podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru (ale nie gotować), potem ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z ryżem. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i drobno pokroić. Pokrojone połączyć z częścią wymieszanego ryżu w małe kulki i nakryć plastrami wędzonych ryb. Pokrojone awokado zmieszać z drugą połową wymieszanego ryżu, uformować małe kulki i nakryć plastrami surowych ryb. Całość przełożyć na sałatę. W osobnej miseczce podać ciemny sos sojowy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów