Bakłażan zapiekany z kurczakiem, serem i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1881
Bakłażan zapiekany z kurczakiem, serem i warzywami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g tartego sera Gouda
  • 8 pomidorków cherry
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć z nich miąższ. Następnie piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i przemielić je do miski w maszynce do mięsa. Dodać do niego zeszkloną wcześniej cebulę, pokrojony w drobną kostkę miąższ bakłażana i pokrojone pomidorki. Wsypać do tego tarty ser Gouda. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i napełnić tym wydrążone bakłażany. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170° i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów