Bakłażan zapiekany z kurczakiem, serem i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1881
Składniki:
- 250 g tartego sera Gouda
- 8 pomidorków cherry
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć z nich miąższ. Następnie piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i przemielić je do miski w maszynce do mięsa. Dodać do niego zeszkloną wcześniej cebulę, pokrojony w drobną kostkę miąższ bakłażana i pokrojone pomidorki. Wsypać do tego tarty ser Gouda. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i napełnić tym wydrążone bakłażany. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170° i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)