Kołaczki z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5853
Składniki:
- Ciasto:
- 15 dag mąki
- 2 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1,5 dag drożdży
- 50 ml mleka
- skórka cytrynowa i sól do smaku
- 3 dag masła lub margaryny
- jajko tłuszcz do blachy
- cukier puder z wanilią do posypania
- Masa:
- 1-2 jajka
- 8 dag cukru pudru
- 30 dag sera twarogowego
- 2 dag rodzynków (choć niekoniecznie)
- 2 dag smażonej skórki pomarańczowej
Opis przygotowania:
Mąkę przesiej, dodaj utarte z cukrem żółtka, drożdże połączone z mlekiem, startą skórkę cytrynową i sól, dokładnie wyrób, dodaj pod koniec wyrabiania roztopiony tłuszcz, pozostaw do wyrośnięcia.
Jajka umyj, wybij ze skorupek, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz ze zmielonym serem, opłukanymi rodzynkami, startą skórką pomarańczową oraz ubitą na sztywno pianą z białek. Z wyrośniętego ciasta uformuj okrągłe placuszki o wadze 3-4 dag, ułóż w pewnych odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem, w środku każdego placuszka zrób dołek, posmaruj rozmąconym jajkiem, nałóż przygotowaną masę i upiecz w gorącym piekarniku. Po upieczeniu wyjmij i posyp cukrem pudrem z wanilią.
Jajka umyj, wybij ze skorupek, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz ze zmielonym serem, opłukanymi rodzynkami, startą skórką pomarańczową oraz ubitą na sztywno pianą z białek. Z wyrośniętego ciasta uformuj okrągłe placuszki o wadze 3-4 dag, ułóż w pewnych odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem, w środku każdego placuszka zrób dołek, posmaruj rozmąconym jajkiem, nałóż przygotowaną masę i upiecz w gorącym piekarniku. Po upieczeniu wyjmij i posyp cukrem pudrem z wanilią.
Komentarze (1)
przepis moze dobry ale czas i temperatura pieczenia nie jest podana