Kołaczki z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4836

Składniki:

  • Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 2 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1,5 dag drożdży
  • 50 ml mleka
  • skórka cytrynowa i sól do smaku
  • 3 dag masła lub margaryny
  • jajko tłuszcz do blachy
  • cukier puder z wanilią do posypania
  • Masa:
  • 1-2 jajka
  • 8 dag cukru pudru
  • 30 dag sera twarogowego
  • 2 dag rodzynków (choć niekoniecznie)
  • 2 dag smażonej skórki pomarańczowej

Opis przygotowania:

Mąkę przesiej, dodaj utarte z cukrem żółtka, drożdże połączone z mlekiem, startą skórkę cytrynową i sól, dokładnie wyrób, dodaj pod koniec wyrabiania roztopiony tłuszcz, pozostaw do wyrośnięcia.
Jajka umyj, wybij ze skorupek, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz ze zmielonym serem, opłukanymi rodzynkami, startą skórką pomarańczową oraz ubitą na sztywno pianą z białek. Z wyrośniętego ciasta uformuj okrągłe placuszki o wadze 3-4 dag, ułóż w pewnych odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem, w środku każdego placuszka zrób dołek, posmaruj rozmąconym jajkiem, nałóż przygotowaną masę i upiecz w gorącym piekarniku. Po upieczeniu wyjmij i posyp cukrem pudrem z wanilią.

Autor: plateau

1 komentarz

przepis moze dobry ale czas i temperatura pieczenia nie jest podana

Podobne przepisy