Bakłażan zapiekany z serem, ananasem i granatem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 730
Bakłażan zapiekany z serem, ananasem i granatem
fot. CorinaDanielaObertas (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g białego twarogu sernikowego
  • 300 g ananasów w zalewie kostka
  • 2 bakłażany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki łuskanych nasion z granatu
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Bakłażany oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Bakłażany pokroić w cienkie, podłużne plastry, osuszyć ja na papierowym ręczniku i oprószyć szczyptą soli. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wbić do niego jajka, wsypać cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Ananasy odsączyć z zalewy, dodać je do zmiksowanego sera i wymieszać. Nałożyć to na przygotowane wcześniej plastry bakłażanów.

Całość zawinąć w roladki, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, posypać cukrem waniliowym i piec do chwili, aż bakłażan zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać nasionami granatu i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów