Kluski migdałowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1936
Składniki:
- 100 g słodkich migdałów
- 5 dag gorzkich migdałów
- 75 dag mączki cukrowej
- 4 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- aromat pomarańczowy
Opis przygotowania:
Do białek dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Migdały utłuc na miazgę i razem z bułką tartą dodawać do piany bardzo powoli, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa. Masę skropić aromatem pomarańczowym i uformować z niej małe kluski. Kluski ułożyć na suchej blasze, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec, do momentu ich zarumienienia. Gotowe kluski można podawać z zupa owocową.
Komentarze (0)