Fougasse
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1880
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mąki do posypania ciasta
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i obficie podsypać mąką. Podsypane rozwałkować na grubość 1 cm i uformować z niego kształt liści. W uformowanym cieście wyciąć nożykiem otwory i całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)