Fougasse

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1880
Fougasse
fot. Tonton Jaja / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki do posypania ciasta
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i obficie podsypać mąką. Podsypane rozwałkować na grubość 1 cm i uformować z niego kształt liści. W uformowanym cieście wyciąć nożykiem otwory i całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)