Kiszka ziemniaczana z burakami i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3401
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g kiszonej kapusty
- 4 czerwone buraki
- natka pietruszki
- sól
- Na kiszkę ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 jelita wieprzowe (jak go wyrobu kiełbas)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 kostki masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skory i umyć. 1 kg ziemniaków zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić, utłuc z 2 łyżkami masła i przełożyć na talerz. Buraki zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić obrać ze skóry, pokroić na plastry i dodać do ziemniaków wraz z kapustą kiszoną.
Przygotować kiszkę ziemniaczaną: jelita wieprzowe dokładnie oczyścić, wymyć słona wodą i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie jeden koniec zawiązać, a drugi pozostawić do napełnienia składnikami. 1 kg obranych i umytych ziemniaków oraz cebulę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Dodać do tego mąkę pszenną, krupczatkę, bułkę tartą, przepuszczony przez praskę czosnek, majeranek, szczyptę pieprzu oraz soli, wbić całe jajko oraz dodać pokrojone drobno masło. Całość dobrze wymieszać, napełnić oczyszczone jelita i związać drugi koniec. Ponakłuwać widelcem kiszkę na całej powierzchni i przełożyć na blachę do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni i piec z dwóch stron do czasu, aż kiszka się przyrumieni. Potem wyciągnąć z piekarnika i dodać do składników na talerzu.
Przygotować kiszkę ziemniaczaną: jelita wieprzowe dokładnie oczyścić, wymyć słona wodą i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie jeden koniec zawiązać, a drugi pozostawić do napełnienia składnikami. 1 kg obranych i umytych ziemniaków oraz cebulę zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Dodać do tego mąkę pszenną, krupczatkę, bułkę tartą, przepuszczony przez praskę czosnek, majeranek, szczyptę pieprzu oraz soli, wbić całe jajko oraz dodać pokrojone drobno masło. Całość dobrze wymieszać, napełnić oczyszczone jelita i związać drugi koniec. Ponakłuwać widelcem kiszkę na całej powierzchni i przełożyć na blachę do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni i piec z dwóch stron do czasu, aż kiszka się przyrumieni. Potem wyciągnąć z piekarnika i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)