Sałatka ziemniaczana z mozzarellą, burakami i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1047
Składniki:
- 250 g mozzarelli
- 4 duże ziemniaki
- 2 buraczki czerwone
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- kiełki buraczka czerwonego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ziemniaki również przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Ugotowane ziemniaki oraz buraki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę do miski. Piersi z kurczaka przełożyć do następnego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i pokroić w kostkę. Pokrojone mięso oraz ziemniaki z burakami wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, posypać suszoną kolendrą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego ser mozzarella i wszystko posypać natką zielonej pietruszki i kiełkami buraczka czerwonego.
Komentarze (0)