Jajecznica z szynką i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 872
Składniki:
- 250 g szynki gotowanej w plastrach
- 6 jaj
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 gotowane pory
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić ją w cienką słomkę. Gotowany por pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę ryżową, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać do tego mleko i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozgrzać mocno olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę i paprykę. Dodać do tego gotowanego pora oraz pokrojoną na kawałki gotowaną szynkę. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego rozmieszane jajka i dobrze wymieszać. Wszystko smażyć do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)