Jajecznica z szynką i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 872
Jajecznica z szynką i warzywami
fot. Takeaway (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g szynki gotowanej w plastrach
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 gotowane pory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić ją w cienką słomkę. Gotowany por pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę ryżową, szczyptę soli oraz pieprzu, wlać do tego mleko i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozgrzać mocno olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę i paprykę. Dodać do tego gotowanego pora oraz pokrojoną na kawałki gotowaną szynkę. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego rozmieszane jajka i dobrze wymieszać. Wszystko smażyć do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów