Shawarma
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1136
Składniki:
- 600 ciasta filo
- 2 pomidory
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru
- 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przesypać wszystkie mielone składniki i smażyć je przez 40 sekund na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry i oprószyć je smażonymi wcześniej przyprawami. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego oprószone mięso i smażyć do miękkości. Następnie ściągnąć je z ognia i przełożyć na wyłożone na stolnicy ciasto filo. Na mięso z ciastem nałożyć następnie obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, cebulę, pomidory i natkę zielonej pietruszki. Wszystko zlepić ciastem, przełożyć to na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do prozgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)