Shawarma

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1136
Shawarma
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 ciasta filo
  • 2 pomidory
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kopru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pomidory oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przesypać wszystkie mielone składniki i smażyć je przez 40 sekund na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry i oprószyć je smażonymi wcześniej przyprawami. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego oprószone mięso i smażyć do miękkości. Następnie ściągnąć je z ognia i przełożyć na wyłożone na stolnicy ciasto filo. Na mięso z ciastem nałożyć następnie obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, cebulę, pomidory i natkę zielonej pietruszki. Wszystko zlepić ciastem, przełożyć to na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do prozgrzanego piekarnika i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów