Jajecznica z warzywami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3459
Składniki:
- 15 dag grubo tartego sera pomarańczowego
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 4 ziemniaki
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki mąki
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 4 łyżkach oliwy. Do cebuli dodać ćwiartki ziemniaków, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojone papryki i podsmażyć chwilę, po czym przełożyć do ziemniaków. Jajka roztrzepać widelcem z mąką, mlekiem i szczyptą soli, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i usmażyć jajecznicę. Całość posypać serem pomarańczowym i polać śmietaną.
Komentarze (0)