Jajecznica z kurczakiem, salami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1838
Składniki:
- 20 g kiełbasy salami w plastrach
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 główka sałaty
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwek w zalewie
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Sałatę pokroić na kawałki i dodać do pokrojonej papryki. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić w talarki i połączyć ze składnikami w misce. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do całości. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać trzepaczką. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone na drobne kawałki salami. Kiełbasę smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu, po czym wlać do niej roztrzepane składniki. Posypać je czarnym sezamem, wymieszać i smażyć do ścięcia jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i wymieszać ze składnikami z miski.
Komentarze (0)