
Zupa pomidorowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 9895

Składniki:
- 1,5 l wywaru z kości i warzyw
- 10 dag cebuli
- tłuszcz
- 15-20 dag wątróbki z drobiu
- 8-10 dag koncentratu pomidorowego
- 1-2 jajka ugotowane na twardo (niekoniecznie)
- 150 ml śmietany
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Kluski francuskie:
- 2 jajka
- 1-2 dag masła
- 6 dag mąki
- natka pietruszki
- sól do smaku
Opis przygotowania:
Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, dodaj opłukaną wątróbkę, usmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, chwilę podduś. Następnie zmiel razem z jajkami, połącz z wywarem i śmietaną, gotuj kilka minut, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku.
Kluski: jajka umyj, wybij ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę pietruszki, posól. Lekko wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie kładź łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, zanurzając za każdym razem łyżkę w wodzie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po wypłynięciu klusek odcedź. Podawaj natychmiast jako dodatek do zupy.
Smacznego!
Kluski: jajka umyj, wybij ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę pietruszki, posól. Lekko wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie kładź łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, zanurzając za każdym razem łyżkę w wodzie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po wypłynięciu klusek odcedź. Podawaj natychmiast jako dodatek do zupy.
Smacznego!
Komentarze (2)
pyszna zupa pomidorowa pycha
HMM.....zupa pomidorowa na koncentracie fuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj