Cukinia zapiekana z cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2606
Cukinia zapiekana z cebulą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Następnie oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i mielonej kolendry. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu i ściągnąć z ognia. Pokrojona wcześniej cukinię z przyprawami przełożyć do blachy do pieczenia i nałożyć na nią zeszklona cebulę. Parmezan wymieszać z bułką tartą i posypać tym całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów