Cebula zapiekana z boczkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2484
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 20 g tartego parmezanu
- 4 cebule
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozmaryn umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry, przeciąć w górnej ich części i wydrążyć środki. Wydrążone środki posiekać drobno i przełożyć do miski. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną cebulą, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i nadziać tym wydrążone wcześniej cebule. Całość posypać tartym parmezanem, wyłożyć świeżym rozmarynem, skropić oliwą z oliwek i położyć na tacę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do czasu, aż ser rozpuści się całkowicie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać do spożycia.
Komentarze (0)