Cebula zapiekana z boczkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2484
Cebula zapiekana z boczkiem i serem
fot. adactio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 20 g tartego parmezanu
  • 4 cebule
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozmaryn umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry, przeciąć w górnej ich części i wydrążyć środki. Wydrążone środki posiekać drobno i przełożyć do miski. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną cebulą, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i nadziać tym wydrążone wcześniej cebule. Całość posypać tartym parmezanem, wyłożyć świeżym rozmarynem, skropić oliwą z oliwek i położyć na tacę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do czasu, aż ser rozpuści się całkowicie. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów