Gołąbki z ryżem, krewetkami i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2241
Gołąbki z ryżem, krewetkami i szynką
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g szynki wieprzowej
  • 8 mrożonych krewetek
  • 8 papierów ryżowych
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 główka sałaty
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i podzielić na liście. Szynkę pokroić w podłużne plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić na 2 minuty do 1 l gotującej się wody i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu. Doprawić do smaku pieprzem oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Papier ryżowy zmoczyć letnią wodą i przełożyć na stół. Wyłożyć na niego liście sałaty, wymieszany ryż z cebulą, pokrojoną szynkę oraz ugotowane krewetki. Całość zawinąć w rulony, przełożyć do rondla, zalać wodą do połowy rulonów i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane wyciągnąć z wody, osączyć jej nadmiaru i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów