Gołąbki z ryżem, krewetkami i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2543
Składniki:
- 30 g szynki wieprzowej
- 8 mrożonych krewetek
- 8 papierów ryżowych
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 główka sałaty
- 1 cebula
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i podzielić na liście. Szynkę pokroić w podłużne plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić na 2 minuty do 1 l gotującej się wody i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu. Doprawić do smaku pieprzem oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Papier ryżowy zmoczyć letnią wodą i przełożyć na stół. Wyłożyć na niego liście sałaty, wymieszany ryż z cebulą, pokrojoną szynkę oraz ugotowane krewetki. Całość zawinąć w rulony, przełożyć do rondla, zalać wodą do połowy rulonów i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane wyciągnąć z wody, osączyć jej nadmiaru i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)