Ananas z krewetkami, ryżem i bambusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2247
Składniki:
- 200 g pędów bambusa Tao Tao w zalewie
- 8 krewetek mrożonych
- 5 dag rodzynek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 liście kapusty pekińskiej do dekoracji
- 2 marchewki do dekoracji
- 2 ananasy
- 2 szklanki ryżu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ananasy umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Ananasy przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ. Miąższ pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać oczyszczone krewetki i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych krewetek dodać osączone z zalewy pędy bambusa oraz sparzone rodzynki i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ryż oraz pokrojonego ananasa. Wszystko doprawić o smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Usmażone składniki przełożyć do wydrążonych ananasów. Całość udekorować pokrojoną marchwią, liśćmi kapusty pekińskiej i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)