Dorayaki
Oceń:
(15 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 19013
Składniki:
- 2 łyżki masła
- Ciasto;
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka 2%
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka drożdży aktywnych w proszku instant
- Farsz:
- 300 g czerwonek fasoli Azuki
- 200 g Nutelli
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować farsz: fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wymieszać z Nutella w misce.
Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem i miodem do białości. Następnie wlać do tego letnie mleko, wsypać drożdże w proszku i razem wszystko rozmieszać. Rozmieszane składniki przelać chochelką na roztopione masło na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu.
Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć przygotowanym wcześniej farszem, nałożyć plackami na siebie i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem i miodem do białości. Następnie wlać do tego letnie mleko, wsypać drożdże w proszku i razem wszystko rozmieszać. Rozmieszane składniki przelać chochelką na roztopione masło na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu.
Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć przygotowanym wcześniej farszem, nałożyć plackami na siebie i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
A co z wspomnianą wcześniej mąką?