Dorayaki

Oceń:
(15 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 18500
Dorayaki
fot. yoshing_BT / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • Ciasto;
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka 2%
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka drożdży aktywnych w proszku instant
  • Farsz:
  • 300 g czerwonek fasoli Azuki
  • 200 g Nutelli
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować farsz: fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i wymieszać z Nutella w misce.

Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem i miodem do białości. Następnie wlać do tego letnie mleko, wsypać drożdże w proszku i razem wszystko rozmieszać. Rozmieszane składniki przelać chochelką na roztopione masło na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu.

Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć przygotowanym wcześniej farszem, nałożyć plackami na siebie i wyłożyć na talerz.

Komentarze (1)

A co z wspomnianą wcześniej mąką?