Pyzy smażone z adwokatem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2045
Składniki:
- 400 ml likieru jajecznego Adwokat
- 4 wisienki koktajlowe do dekoracji
- 4 łyżki polewy toffi
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 kg śliwek renklod
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki i przełożyć do miski. Następnie zasypać je cukrem pudrem, cynamonem i odstawić na 30 minut. Ziemniaki obrać ze skóry umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i zagnieść z tego ciasto. Podzielić je na małe kawałki, zawinąć w nie śliwki, po czym uformować z tego kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczek deserowych. Wszystko zalać adwokatem, polewą toffi i udekorować wisienką koktajlową.
Komentarze (0)