Ziemniaki czerwone z kiełbasą, jajkiem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1859
Składniki:
- 30 g kiełbasy krakowskiej
- 4 liście kapusty włoskiej
- 3 g kiełków kapusty
- 3 łyżki masła
- 2 jaka
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Kiełki kapusty sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Liście kapusty włoskiej umyć, przełożyć do rondla, zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody i szybko zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i pokroić na małe kawałki. Kiełbasę krakowską pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojoną kiełbasę oraz ugotowane wcześniej ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaków, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili ich zarumienienia się na średnim ogniu. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego ugotowane liście kapusty włoskiej. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć do chwili ścięcia się samych białek. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami kapusty.
Komentarze (0)