Kalmary w purre z ciecierzycy i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1657
Składniki:
- 25 g mrożonych kalmarów
- 400 g ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- sól
Opis przygotowania:
Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować mikserem na jednolita masą z jedną łyżką oliwy z oliwek. Rodzynki sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru, wymieszać z purre z ciecierzycy i wyłożyć na talerz. Następnie kalmary rozmrozić, pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, lekko zrumienić na pozostałej oliwie na patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)