Kiełbasa biała z duszonymi warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1679
Składniki:
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 pęta białej kiełbasy
- 2 łyżki keczupu
- 1 por
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełbasę białą przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, przełożyć na talerz i wysmarować ją keczupem. Cebulę obrać ze skóry. Por pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do kiełbasy na talerzu. Następnie rozgrzać 1 szklankę oleju w rondlu, dodać pokrojony wcześniej por, obraną całą cebulę i fasolkę szparagową. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż się zarumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)