Kiełbasa biała z duszonymi warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1679
Kiełbasa biała z duszonymi warzywami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 pęta białej kiełbasy
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 por
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełbasę białą przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, przełożyć na talerz i wysmarować ją keczupem. Cebulę obrać ze skóry. Por pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, przełożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do kiełbasy na talerzu. Następnie rozgrzać 1 szklankę oleju w rondlu, dodać pokrojony wcześniej por, obraną całą cebulę i fasolkę szparagową. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż się zarumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów