Deser czekoladowo-orzechowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2204
Składniki:
- 300 g gotowych ciastek czekoladowych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki do kawy
- 5 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 4 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki letniej wody
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Opis przygotowania:
Ciastka czekoladowe pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do pokruszonych ciastek. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie i odstawić na 5 minut. Do miski wsypać cukier brązowy, dodać namoczoną żelatynę, wlać śmietankę, rozpuszczone masło i dodać masło orzechowe. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć na pokruszone ciastka z czekoladą. Całość posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Komentarze (0)