Keks wietnamski

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1924
Keks wietnamski
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 l wrzącej wody
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka suszonych brzoskwiń
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mielonych, suszonych płatków róży
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do ciasta
  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Rodzynki, suszone brzoskwinie oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Dodać do tego orzechy nerkowca, orzechy włoskie, suszone płatki róży, mielony imbir i wlać sok cytrynowy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.

Przygotować ciasto: masło przełożyć do drugiej miski, wsypać do niego cukier i razem utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy wbić po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, tartą gałkę muszkatołową, sól, wlać ekstrakt waniliowy, wodę z kwiatu pomarańczy i wszystko utrzeć na jednolitą masę. Dodać do niej wszystkie wymieszane składniki z pierwszej miski, po czym całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanych masłem małych foremek do ciasta.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na rumiany kolor. Stan upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto się do niego przylepia - należy nadal piec).

Upieczone ciasto doskonale nadaje się na prezenty okolicznościowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów