Keks świąteczny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3236
Keks świąteczny
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka (35°C)
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 275 g miękkiego masła
  • 150 g rodzynek
  • 50 g pokrojonych migdałów
  • 50 g kandyzowanych skórek z cytryny (w kosteczkach)
  • 50 g kandyzowanych skórek z pomarańczy (w kosteczkach)
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 torebki cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Wsyp do miski 500 g mąki, zrób dołek i wlej do niego drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem. Zasyp mąką, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Dodaj jajka, przyprawy korzenne, sól i zagnieć ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 15 minut. Dodaj 200 g masła i 100 g mąki, ponownie zagnieć ciasto i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Migdały, rodzynki i kandyzowane skórki z pomarańczy i cytryny zalej rumem. Odstaw na chwilę, aby nasiąknęły dobrze rumem i dodaj do ciasta. Po 15 minutowym czasie na wyrośnięcie, wyrób podłużny keks i uformuj wałek na wierzchu ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto powinno wyrastać jeszcze przez 20-30 minut.

Keks należy piec w foremce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciepły keks posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem.

Autor: bajka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów