Keks świąteczny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3236
Składniki:
- 600 g mąki
- 50 g drożdży
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 200 ml ciepłego mleka (35°C)
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 275 g miękkiego masła
- 150 g rodzynek
- 50 g pokrojonych migdałów
- 50 g kandyzowanych skórek z cytryny (w kosteczkach)
- 50 g kandyzowanych skórek z pomarańczy (w kosteczkach)
- 2 łyżki rumu
- 100 g cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Wsyp do miski 500 g mąki, zrób dołek i wlej do niego drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem. Zasyp mąką, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Dodaj jajka, przyprawy korzenne, sól i zagnieć ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 15 minut. Dodaj 200 g masła i 100 g mąki, ponownie zagnieć ciasto i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Migdały, rodzynki i kandyzowane skórki z pomarańczy i cytryny zalej rumem. Odstaw na chwilę, aby nasiąknęły dobrze rumem i dodaj do ciasta. Po 15 minutowym czasie na wyrośnięcie, wyrób podłużny keks i uformuj wałek na wierzchu ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto powinno wyrastać jeszcze przez 20-30 minut.
Keks należy piec w foremce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciepły keks posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem.
Keks należy piec w foremce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciepły keks posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem.
Komentarze (0)