Keks królewski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3914
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 5 dag fig
- 10 dag rodzynek
- 10 dag migdałów
- 10 dag owoców kandyzowanych
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Figi oraz owoce kandyzowane drobno pokroić. Garść bakalii odłożyć, pozostałe obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić i połączyć pianę z masą. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C. Piec przez godzinę.
Przyrządzenie lukru: cukier zagotować z łyżką wody i łyżką soku z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż utworzy się gęsty, przezroczysty syrop.
Ciasto wyjąć z formy i pokryć jego wierzch gęstniejącym lukrem. Nim zastygnie - udekorować ciasto owocami.
Przyrządzenie lukru: cukier zagotować z łyżką wody i łyżką soku z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż utworzy się gęsty, przezroczysty syrop.
Ciasto wyjąć z formy i pokryć jego wierzch gęstniejącym lukrem. Nim zastygnie - udekorować ciasto owocami.
Komentarze (0)