Keks królewski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3674
Keks królewski
fot. Alina Zienowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dag fig
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag owoców kandyzowanych
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Figi oraz owoce kandyzowane drobno pokroić. Garść bakalii odłożyć, pozostałe obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić i połączyć pianę z masą. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C. Piec przez godzinę.

Przyrządzenie lukru: cukier zagotować z łyżką wody i łyżką soku z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż utworzy się gęsty, przezroczysty syrop.

Ciasto wyjąć z formy i pokryć jego wierzch gęstniejącym lukrem. Nim zastygnie - udekorować ciasto owocami.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów