Bánh chưng - wietnamskie ciasto ryżowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2221
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g fasoli mung
- 6 liści bananowca
- 4 szklanki kleistego ryżu
- 2 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 l wrzącej wody
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć go na liście bananowca. Fasolę mung opłukać pod bieżąca wodą, następnie przesypać ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu utłuc ją tłuczkiem na jednolitą miazgę i przełożyć do miski. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia i dodać do ubitej fasoli. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do fasoli z boczkiem. Składniki w misce dobrze wymieszać, po czym przełożyć je na ugotowany wcześniej ryż na liściach bananowca. Na to nałożyć pozostały jeszcze ryż. Całość zawinąć w kwadrat, przełożyć do dużego rondla, zalać wodą tak, aby nic nie wystawało i od chwili zagotowania wody w rondlu, wszystko gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odsączyć z wody, obrać z liści bananowca i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)