Keema z jagnięciny i ziemniaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1687
Składniki:
- 400 g mielonej jagnięciny
- 4 duże ziemniaki
- 4 zielone papryczki
- 4 bułeczki drożdżowe
- 2 czerwone papryczki chilli
- 2 czerwone cebule
- 2 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula biała
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- maggi
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Papryczkę czerwoną drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać i razem z papryką dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę białą cebulę oraz kminek i zeszklić. Do cebuli dodać mięso mielone, część natki pietruszki (pozostałą pozostawić dekoracji) i zrumienić. Następnie dodać ziemniaki, dobrze wymieszać i smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz maggi. Usmażoną wyłożyć na talerz, polać połową soku z cytryny,a pozostałą udekorować talerz. Na kamę wyłożyć po 2 zielone papryczki. Z drugiej strony talerza dodać bułki drożdżowe i pokrojona w plastry czerwona cebule. Wszystko posypać natką pietruszki.
Komentarze (0)