Kedgeree z łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1737
Kedgeree z łososiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić je na połówki. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli, wsypać tartą skórkę cytrynową i dodać do tego pokrojonego łososia oraz odparowany wcześniej ryż. Całość oprószyć curry, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego ugotowane jajka i wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów