Kedgeree z łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1947
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i przekroić je na połówki. Łososia wędzonego pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli, wsypać tartą skórkę cytrynową i dodać do tego pokrojonego łososia oraz odparowany wcześniej ryż. Całość oprószyć curry, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego ugotowane jajka i wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)