Kebab egipski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3902
Kebab egipski
fot. blmurch / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 dkg mielonej baraniny lub wołowiny
  • 12 pieczarek
  • 12 małych cebulek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną drobno 1 cebulą, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Z całości formować małe kiełbaski. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebulki obrać ze skóry. Pieczarki opłukać, osuszyć z wody odciąć trzony i zostawić same kapelusze. Przygotować szpikulce do rożna i nadziać na nie wyrobione kiełbaski, przegradzając papryką i cebulkami. Nadziane szpikulce polać oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni kilkanaście minut. Mięso powinno się zrumienić. Gotowy kebab podajemy z sosem jogurtowym albo z ryżem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów