Kebab egipski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3902
Składniki:
- 50 dkg mielonej baraniny lub wołowiny
- 12 pieczarek
- 12 małych cebulek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryka czerwona
- 1 jajko
- 1 łyżka tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną drobno 1 cebulą, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Z całości formować małe kiełbaski. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebulki obrać ze skóry. Pieczarki opłukać, osuszyć z wody odciąć trzony i zostawić same kapelusze. Przygotować szpikulce do rożna i nadziać na nie wyrobione kiełbaski, przegradzając papryką i cebulkami. Nadziane szpikulce polać oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni kilkanaście minut. Mięso powinno się zrumienić. Gotowy kebab podajemy z sosem jogurtowym albo z ryżem.
Komentarze (0)