Kebab indyjski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4206
Kebab indyjski
fot. stu_spivack (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny z szynki lub schabu bez kości
  • 250 g baraniny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • sól
  • sok z cytryny

Opis przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę. Oczyszczoną cebulę drobno posiekaj, dodaj roztarty czosnek, wszystkie przyprawy, musztardę, olej, sól i sok z cytryny. Wymieszaj z mięsem i odstaw na 2-3 godziny. Następnie mięso nabij na szpilki szaszłykowe i upiecz na grillu. Można też mięso zemleć, wymieszać z jajkiem, formować z tej masy kulki i smażyć je na gorącym tłuszczu.

Autor: gargamel

Komentarze (2)

To nie jest kebab kurła

Bo Tobie zapewne chodzi o "döner kebab", na który w Polsce mówi się "kebab". ;]

Podobne przepisy

Więcej przepisów