Kebab indyjski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4423
Składniki:
- 250 g wieprzowiny z szynki lub schabu bez kości
- 250 g baraniny
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju z oliwek
- sól
- sok z cytryny
Opis przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę. Oczyszczoną cebulę drobno posiekaj, dodaj roztarty czosnek, wszystkie przyprawy, musztardę, olej, sól i sok z cytryny. Wymieszaj z mięsem i odstaw na 2-3 godziny. Następnie mięso nabij na szpilki szaszłykowe i upiecz na grillu. Można też mięso zemleć, wymieszać z jajkiem, formować z tej masy kulki i smażyć je na gorącym tłuszczu.
Komentarze (2)
To nie jest kebab kurła
Bo Tobie zapewne chodzi o "döner kebab", na który w Polsce mówi się "kebab". ;]