Beyti kebab
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4640
Składniki:
- 300 ml sosu pomidorowego
- 300 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 zielone papryczki chili
- 2 pomidory
- natka zielonej pietruszki
- sałata strzępiasta
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do rondla, dodać do tego roztopione masło, szczyptę soli, wlać wodę i dokładnie roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Roztrzepane składniki nabrać chochelką i przelać na 2 łyżki dobrze rozgrzanej oliwy na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Czerwoną papryczkę chili pozbawić nasion, a miąższ posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie całość zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na aluminiowa tackę od grilla. Piec na rozpalonym grillu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z grilla, wymieszać z posiekaną drobno natką zielonej kolendry i wyłożyć na usmażone wcześniej ciasto. Całość zawinąć w rulony, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.
Pokrojone pomidory wraz z zieloną papryką chili, zrumienić na rozpalonym grillu i dodać do potrawy. Wszystko skropić oliwą z oliwek, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować sałatą strzępiastą. Gotową potrawę podawać z jogurtem greckim i sosem pomidorowym.
Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do rondla, dodać do tego roztopione masło, szczyptę soli, wlać wodę i dokładnie roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Roztrzepane składniki nabrać chochelką i przelać na 2 łyżki dobrze rozgrzanej oliwy na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Czerwoną papryczkę chili pozbawić nasion, a miąższ posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie całość zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na aluminiowa tackę od grilla. Piec na rozpalonym grillu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z grilla, wymieszać z posiekaną drobno natką zielonej kolendry i wyłożyć na usmażone wcześniej ciasto. Całość zawinąć w rulony, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.
Pokrojone pomidory wraz z zieloną papryką chili, zrumienić na rozpalonym grillu i dodać do potrawy. Wszystko skropić oliwą z oliwek, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować sałatą strzępiastą. Gotową potrawę podawać z jogurtem greckim i sosem pomidorowym.
Komentarze (0)