Beyti kebab

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4640
Beyti kebab
fot. Derya (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 pomidory
  • natka zielonej pietruszki
  • sałata strzępiasta
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do rondla, dodać do tego roztopione masło, szczyptę soli, wlać wodę i dokładnie roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Roztrzepane składniki nabrać chochelką i przelać na 2 łyżki dobrze rozgrzanej oliwy na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.

Przygotować nadzienie: mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Czerwoną papryczkę chili pozbawić nasion, a miąższ posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie całość zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na aluminiowa tackę od grilla. Piec na rozpalonym grillu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z grilla, wymieszać z posiekaną drobno natką zielonej kolendry i wyłożyć na usmażone wcześniej ciasto. Całość zawinąć w rulony, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.

Pokrojone pomidory wraz z zieloną papryką chili, zrumienić na rozpalonym grillu i dodać do potrawy. Wszystko skropić oliwą z oliwek, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować sałatą strzępiastą. Gotową potrawę podawać z jogurtem greckim i sosem pomidorowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów