Cappelletti z serem i szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3986
Składniki:
- 30 g wędzonej szynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 400 g maki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 3 jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na nadzienie:
- 200 g sera ricotta
- 200 g tartego parmezanu
- 200 g masła
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- garstka świeżej szałwii
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz szałwię umyć i osączyć z wody, po czym osobno drobno posiekać. Szynkę pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie nożem z wycięciami lub foremką wyciąć kwadraty o wymiarze 10 x 10 cm.
Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski, dodać do niego tarty parmezan, masło, mieloną gałkę muszkatołową, dodać posiekaną wcześniej szałwię, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Nałożyć ją łyżeczką na wycięte kwadraty i ciasto składać w ten sposób, aby dolny, prawy róg połączył się z górnym lewym rogiem. Następnie znów dolny lewy z prawym górnym rogiem, a zlepione rogi połączyć ze sobą, tworząc "kapelusik". Po zlepieniu wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną szynkę, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia i dodać do potrawy.
Gotowe danie posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie nożem z wycięciami lub foremką wyciąć kwadraty o wymiarze 10 x 10 cm.
Przygotować nadzienie: ser ricotta przełożyć do miski, dodać do niego tarty parmezan, masło, mieloną gałkę muszkatołową, dodać posiekaną wcześniej szałwię, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Nałożyć ją łyżeczką na wycięte kwadraty i ciasto składać w ten sposób, aby dolny, prawy róg połączył się z górnym lewym rogiem. Następnie znów dolny lewy z prawym górnym rogiem, a zlepione rogi połączyć ze sobą, tworząc "kapelusik". Po zlepieniu wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną szynkę, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia i dodać do potrawy.
Gotowe danie posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)