Kawowa galaretka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 10 ml śmietanki do kawy
- Na kawę:
- 250 ml wody
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
- Na galaretkę:
- 200 ml wody
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Opis przygotowania:
Przygotować galaretkę: żelatynę spożywczą zalać 2 łyżkami wrzącej wody i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia. Zagotować 200 ml wody w rondlu, po czym wsypać do wrzątku cukier, kawę espresso, wymieszać i ściągnąć z ognia. Następnie dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, całość dokładnie wymieszać i przestudzić. Następnie wszystko wstawić do lodówki i pozostawić do zakrzepnięcia żelatyny. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z lodówki i pokroić nożem w drobną kostkę.
Przygotować kawę: kawę rozpuszczalną przesypać do filiżanki, zalać 250 ml zagotowanej wody i nakryć spodeczkiem na jedną minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną galaretkę i wszystko zalać śmietanką do kawy.
Przygotować kawę: kawę rozpuszczalną przesypać do filiżanki, zalać 250 ml zagotowanej wody i nakryć spodeczkiem na jedną minutę. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną galaretkę i wszystko zalać śmietanką do kawy.
Komentarze (0)