Kasztany jadalne w syropie rumowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1447
Kasztany jadalne w syropie rumowym
fotografiche / elements.envato.com

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • Na syrop:
  • 300 g cukru
  • 250 ml wody
  • 200 ml białego rumu

Opis przygotowania:

Kasztany jadalne obrać z łupiny i naciąć je delikatnie w kształcie krzyża na górze. Następnie przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l wody i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i odcedzić.

Przygotować syrop: do kolejnego rondla wsypać cukier, zalać go wodą, wymieszać, aby cukier się rozpuścił i wrzucić do tego ugotowane wcześniej kasztany jadalne. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić w syropie.

Po przestudzeniu wszystko przelać do małej miseczki i polać białym rumem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów