Kasztany jadalne w syropie rumowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1447
Składniki:
- 500 g kasztanów jadalnych
- Na syrop:
- 300 g cukru
- 250 ml wody
- 200 ml białego rumu
Opis przygotowania:
Kasztany jadalne obrać z łupiny i naciąć je delikatnie w kształcie krzyża na górze. Następnie przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l wody i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i odcedzić.
Przygotować syrop: do kolejnego rondla wsypać cukier, zalać go wodą, wymieszać, aby cukier się rozpuścił i wrzucić do tego ugotowane wcześniej kasztany jadalne. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić w syropie.
Po przestudzeniu wszystko przelać do małej miseczki i polać białym rumem.
Przygotować syrop: do kolejnego rondla wsypać cukier, zalać go wodą, wymieszać, aby cukier się rozpuścił i wrzucić do tego ugotowane wcześniej kasztany jadalne. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić w syropie.
Po przestudzeniu wszystko przelać do małej miseczki i polać białym rumem.
Komentarze (0)