Buraki pieczone w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2915
Składniki:
- 500 g czerwonych buraczków z botwinką
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 cebula
- sól
- Syrop:
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
- 1 łyżka octu ryżowego
Opis przygotowania:
Buraczki z botwinką dokładnie umyć i osaczyć z wody. Botwinkę odciąć od buraczków, pokroić na małe kawałki i przełożyć na sito. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do botwinki na sicie. Oba składniki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Buraczki czerwone obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na folię aluminiową i skropić przegotowana wodą. Następnie zawinąć je folia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do miękkości. Upieczenie się buraczków sprawdzać widelcem. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika, odwinąć z folii i dodać do składników na talerzu.
Przygotować syrop: świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta przelać do miski, wlać do niego ocet ryżowy, syrop klonowy, wymieszać i polać tym całość. Do spożycia podawać po 10 minutach.
Przygotować syrop: świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta przelać do miski, wlać do niego ocet ryżowy, syrop klonowy, wymieszać i polać tym całość. Do spożycia podawać po 10 minutach.
Komentarze (0)