Buraki pieczone w syropie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2675
Buraki pieczone w syropie
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraczków z botwinką
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 cebula
  • sól
  • Syrop:
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
  • 1 łyżka octu ryżowego

Opis przygotowania:

Buraczki z botwinką dokładnie umyć i osaczyć z wody. Botwinkę odciąć od buraczków, pokroić na małe kawałki i przełożyć na sito. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do botwinki na sicie. Oba składniki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Buraczki czerwone obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na folię aluminiową i skropić przegotowana wodą. Następnie zawinąć je folia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do miękkości. Upieczenie się buraczków sprawdzać widelcem. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika, odwinąć z folii i dodać do składników na talerzu.

Przygotować syrop: świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta przelać do miski, wlać do niego ocet ryżowy, syrop klonowy, wymieszać i polać tym całość. Do spożycia podawać po 10 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów