Kaszanka z jabłkiem w cieście i ćwikłą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1646
Składniki:
- 300 g kaszanki gryczanej
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 2 jabłka Renety
- 1 jajko
- szczypta pieprzu cayanne
- Na ćwikłę:
- 3 buraczki czerwone
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Przygotować ćwikłę: buraczki umyć, przełożyć do rondla, potem zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, przestudzić i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Do startych buraczków dodać tarty chrzan, wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, dobrze wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto francuskie rozmrozić, pociąć je w cienkie plastry o szerokości 3 cm i wysmarować jajkiem. Kaszankę obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie plastry. Dwa plastry pokrojonej kaszanki nałożyć na ciasto, a miedzy nie włożyć plastry pokrojonego wcześniej jabłka. Całość dobrze zawinąć ciastem i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, nałożyć na nie przygotowaną wcześniej ćwikłę i posypać pieprzem cayenne.
Komentarze (0)